Monday, May 29, 2006

Digital digtformidling. Om Gustav Munch-Petersen.

Gustav Munch-Petersen
Det Kongelige Bibliotek har udarbejdet dette website om forfatteren Gustav Munch-Petersen. Siden er udarbejdet efter interview med gymnasieklasser, da gymnasieelever er en vigtig brugergruppe. Siden indeholder, digte, malerier, breve, anmeldelser m.m. Man forestiller sig at sitet kan bruges i et samarbejde med flere fag f.eks dansk, billedkunst, historie eller psykologi.

Tuesday, May 09, 2006

DR Gymnasium

Danmarks Radio for gymnasiet.
Danmarks Radio har en speciel side for gymnasiet med forskellige udsendelser om populære opgaveemner. Der er en indgang for både elever og lærere. Det bedste overblik får man ved at bruge emneoversigten.
Eksempler på nogle af de populære emner:
Vietnamkrigen. Spansk samfund. Golfstrømmen. Israel-Palæstina. Berlinmuren. osv.

"På www.dr.dk/gymnasium slår vi dørene op til DRs store arkiv og giver elever og lærere på de gymnasiale uddannelser direkte adgang til billeder, film-, TV- og radioklip fra et helt århundrede."

Thursday, May 04, 2006

SheetMusicNow og Bibliotekernes Netmusik

SheetMusicNow
Du skal være låner på et bibliotek, der giver adgang til databasen for kunne benytte SheetMusicNow's database, der har mere end 15.000 nodetitler. I basen er der flest klassiske noder, men der er også noder inden for jazz og populærmusik.

Du kan downloade og udprinte 10 enheder hver måned . For at downloade og udprinte noderne, skal du bruge dit cpr-nummer og den pinkode, som også bruges til selvbetjening f. eks. i Gladsaxe bibliotekerners søgesystem og selvbetjeningsautomater. Prøv om dit eget bibliotek giver adgang.

Læs en vejledning til download og udprintning af noder fra SheetMusicNow via Bibliotekernes Netmusik.


Bibliotekernes Netmusik
Her gælder det samme, du skal være låner på et bibliotek, der giver adgang til gratis at downloade musik via Bibliotekernes Netmusik. Du kan vælge mellem 1-dages-lån og 7-dages-lån, og du kan højst downloade 10 af hver om ugen.

For at downloade netmusik, skal du bruge dit cpr-nummer og den pinkode, som også bruges til selvbetjening f.eks. i Gladsaxe Bibliotekernes søgesystem og udlånsautomater. Har du ikke en pinkode, kan den oprettes næste gang, du kommer på biblioteket. For at høre musikken skal computeren have installeret Windows Media Player version 9 eller højere.

Læs en vejledning til at søge, låne, og afspille i Bibliotekernes Netmusik og Vejledning i opsætning af Windows Media Player 10.

Wednesday, May 03, 2006

Exalead

Ny spændende fransk søgemaskine exalead (er engelsksproget). Den har 4 milliarder indekserede dokumenter mod Googles 8 milliarder. Men den har meget mere avancerede søgemuligheder både med hensyn til søgefeatures (Boolske operatorer, Near og trunkeringer) og søgning på file formater. Desuden har den i venstrespalten forskellige præciseringsmuligheder i lighed med det, Northernlight havde tidligere.

Desuden vil jeg lige gøre opmærksom på de mange muligheder, der er i Googles engelske udgave. Under more kan man f.eks. finde Google Scholar med videnskabeligt indhold lokaliseret på nettet. Og Google Earth med kort over hele verden.

Monday, May 01, 2006

FØRSTE VERDENSKRIG .- de sønderjyske krigsdeltagere

Webportalen om sønderjydernes deltagelse i Første Verdenskrig. Portalen henvender sig til elever på gymnasie- og hf-niveau. Feltpostbreve og dagbogsuddrag giver et billede af krigen set "nedefra". Supplerende tekster, tidslinier, gennemgang af krigens teknologi samt billeder og kort. Litteraturhenvisninger og linkliste.
Udgiver: "I farfars fodspor" ved Martin Bo Nørregaard.